Gümrük İşletme - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi EA
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Ali YILDIZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Özgül UYAN
Tarihçe
Seydikemer Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde yer alan Gümrük İşletme Bölümü 2016 yılında açılmıştır. Bölüm, ilk öğrencilerini 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında almıştır.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan merkezi sınavı geçmek zorundadır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, gerekli koşulları sağlamak kaydıyla lisansüstü programlarda (yüksek lisans ve doktora) öğretim görebilirler. Lisansüstü programlar, herhangi bir yüksek öğretim kurumunu bitirmiş olanların, çalıştıkları sektörde verimlerini daha üst düzeye çıkartmayı ve teori ile uygulamayı bir araya getirerek eğitim vermeyi amaçlamaktadır.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerini başarıyla tamamlamış olması, asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Gümrük İşletme Bölümü mezunları; ülkenin dört bir yanında yer alan gümrüklerde, uluslararası ihracat limanlarında, havalimanlarında, demiryollarında veya uluslararası işletmelerin dış ticaret departmanlarında görev alabilirler.

Gümrük İşletme Bölümü mezunlarının istihdam edilebileceği alanlar çoğunlukla;
• Ticaret Bakanlığına bağlı birimler,
• Gümrük müşavirlikleri,
• Serbest bölgeler,
• Antrepo işletmecileri,
• İhracat ve ithalat yapan firmalar,
• İhracatçı birlikleri ve üye kuruluşları,
• Uluslararası taşımacılık yapan lojistik firmaları,
• Yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren iç ve dış ticaret örgütleri ve
• Bankalar olarak sıralanabilir.
Bununla birlikte Gümrük İşletme Bölümü mezunları, gerekli gümrük müşavirlik staj hizmetini yerine getirmeleri ve mesleki sınavları başarmaları kaydıyla bağımsız şekilde "Gümrük Müşavirlik Hizmetleri" işletmesi açabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencinin derslerdeki başarısı, dönem içi notları ile dönem sonu sınav notunun birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Dönem içi notları, quiz, ara sınav notu ve derse bağlı olarak ödevlere, uygulamalara, pratik çalışmalara verilen notlardan oluşur. Kredili sistemde dönem içi ve dönem sonu değerlendirmelerin türü ile (sınav, ödev, uygulama ve benzeri) ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından dönemin ilk iki haftası içinde ilgili bölüm başkanlığına bildirilir ve ilgili öğretim birimi yönetimi tarafından öğrencilere duyurulur. Son değerlendirme, o dersi alan tüm öğrencilerin genel başarı düzeyi de göz önüne alınarak, dersi veren öğretim elemanınca aşağıdaki harf notlarından birisi ile belirlenir.

Puan Karşılığı Yarıyıl/Yıl Sonu Başarı Notu Katsayı
90-100 AA 4
85- 89 BA 3,5
80- 84 BB 3
75- 79 CB 2,5
70- 74 CC 2
65- 69 DC 1,5
60- 64 DD 1
50 - 59 FD 0,5
49 ve aşağısı FF 0



https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=4013