Şehir ve Bölge Planlama Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe ve İngilizce
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Şehir ve bölge planlama kendi alanında kendi bilgisini üreten, kuramsal çerçevesini oluşturan bir disiplin olarak ele alındığında, yüksek lisans eğitim programı içinde farklı uzmanlaşma alanlarına karşılık gelecek şekilde “Bölge Planlama ve Kalkınma”, “Kentsel Tasarım”, “Ulaşım Planlaması”, “Kentsel Koruma” gibi alt uzmanlaşma alanları oluşturulacaktır. Programın sürdürülmesi sürecinde öğrencilerin bu alt alanlarda uzmanlaşması, derinlemesine bilgi sahibi olması ve buradan yola çıkarak bu alanlara özgün katkılar sunması beklenmektedir.



“Bölge Planlama ve Kalkınma” çalışma alanı, bölge planlama ve kalkınma konularında uzmanlaşma olanağı sunmaktadır. Bu kapsamda alınacak derslerle ve projelerle, yüksek lisans öğrencileri bölge ölçeğindeki planlama ve kalkınma konularında yetkinlik kazanacak, bu yetilerini stüdyo izlenceleri çerçevesinde, örnek projeler ve alanlar üzerinde uygulama imkanları olacaktır. Özellikle, Güney Ege Bölgesi’nde ihtiyaç duyulan bölge plancısı ve kalkınma uzmanı ihtiyacını karşılamayı hedefleyen bu uzmanlaşma alanı, araştırma projelerini bu çerçevede tanımlayarak, bölgedeki paydaşlarla etkili bir işbirliği içinde olmayı öngörmektedir. Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinden öğrencilerle diğer bölümlerden öğrencilerin ilgilendikleri konulara göre disiplinleri birleştiren bir uzmanlaşma deneyimi yaşamaları sağlanacaktır. Bu alt uzmanlaşma alanlarının tanımlanmasında (örneğin bölge planlama ve kalkınma çalışmalarında CBS’nin kullanılması, teknoloji bölgeleri geliştirilmesi, bölgesel üretim ve istihdam planlaması gibi) bölgedeki diğer paydaşlarla da etkin işbirliği içinde olunacaktır.



Rahatlıkla gözlemlenebildiği üzere, kentlerin kentsel tasarım politikalarından ve uygulamalarından yoksun gelişimi ülkedeki tüm kentlerin tek tipleşmesine, giderek birbirine benzeyen birer yapı yığını haline gelmesine neden olmaktadır. “Şehir ve Bölge Planlama Yüksek Lisans Programı” içinde oluşturulacak olan “Kentsel Tasarım” uzmanlaşma alanı, kentsel tasarımı bir yandan üst ölçekte tüm kente yönelik stratejik düzeyde tanımlarken diğer yandan orta ve alt ölçeklerde mekâna yönelik ayrıntıların tartışılacağı bir kentsel düzenleme düzeyi olarak da ele almaktadır. Bu anlamda, “Kentsel Tasarım” uzmanlaşma alanı, kentsel mekânın biçimlendirilmesi sürecinde, kentlerin kendine özgü özelliklerinin ortaya çıkarılacağı, kentsel gelişmenin tüm ölçeklerini kapsayacak şekilde yenilikçi tasarım yaklaşımları ve tekniklerinin oluşturulmasını ve tasarım temelli araştırmalarla zenginleşecek olan çalışmalarda kentsel biçime yönelik tasarım kuramlarının tartışılacağı bir uzmanlaşma alanı olmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, farklı disiplinlerden katılım sağlayacak olan meslek adamlarının kentsel mekânın biçimlenmesine yönelik kentsel tasarım kuramları hakkında bilgi edinmesi ve bu kuramlara hâkim olması sağlanırken diğer yandan ortaya konacak yenilikçi tasarım çerçeveleri aracılığıyla yeni yasal ve yönetsel çerçevelerin de kurulmasına yönelik bilgi edinmesi amaçlanmaktadır.



“Ulaşım Planlaması” uzmanlaşma alanı farklı ölçeklerdeki ulaşım sorunlarına tepkisel değil ihtiyatlı çözüm üreten uzmanlar yetiştirilmesini hedeflemektedir. Tüm büyük şehirlerde olduğu gibi Muğla ve içinde bulunduğu Güney Ege Bölgesi özellikle sosyo-ekonomik gelişmişliğin ve turizm potansiyelinin getirdiği yükle önemli ulaşım sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Hava kirliliği, gürültü kirliliği, görüntü kirliliği, ulaşım sürelerinin ve maliyetlerinin artması, trafikte yaşanan kaza, yaralanma ve ölümler, kentlerin yayılması ve parçalanması bu sorunların başlıca örneklerindendir. Tüm bunlar değerlendirilerek bu uzmanlaşma alanıyla, bölgenin ve ülkemizin ulaşım planlaması alanındaki ihtiyaçları doğrultusunda ulaşım plancısı ve ulaşım uzmanı yetiştirmek ve aynı zamanda ilgili paydaşlarla işbirliği içinde araştırma projeleri hazırlayarak alana katkı sunmak amaçlanmaktadır.



“Kentsel Koruma” uzmanlaşma alanı kapsamında ise yapılı çevrenin bir parçası olan kültür varlıklarına ilişkin koruma yaklaşımları kuramsal ve uygulamalı bir biçimde yönetsel, iktisadi, yasal gibi değişik boyutlarıyla ele alınacaktır. “Kentsel Koruma” uzmanlaşma alanının temel amacı kentsel ölçekte uygulanacak olan koruma çalışmalarında koruma-gelişme dengesinin nasıl sağlanabileceği konusunda uygulama sürecinde birer aktör haline gelen mezunlarda bir bilinç oluşturmaktır. Bu uzmanlaşma alanı, kültür varlığı niteliğinden ötürü korunması gereken kentsel alanlarda koruma-gelişme dengesini kurmak amacı ile hazırlanan farklı ölçek ve nitelikteki koruma planlarının hazırlama, uygulama ve denetleme süreçlerinde rol alacak uzman kadrolarının yetiştirilmesini de sağlayacaktır. Şehir ve Bölge Planlama bölümünün yanı sıra mimarlık, arkeoloji ve tarih gibi diğer disiplinlerden gelen yüksek lisans adaylarına kent ölçeğinde korumanın önemi ve planlamanın korumadaki rolü anlatılacak, farklı disiplinlerden gelen öğrencilere araştırma ve uygulamaya yönelik beraber iş yapabilme becerisi ve ortak çalışma kültürü kazandırılacaktır. “Kentsel Koruma” uzmanlaşma alanının bir diğer amacı da bölümümüzde sürdürülen yüksek lisans programındaki diğer uzmanlaşma alanlarında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere ve aynı zamanda üniversitemiz diğer planlama ile ilgili bölümlerinde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sürdürmekte olan öğrencilere, farklı etkinlik, atölye çalışmaları ve sunumlar ile kültürel miras bilinci kazandırmaktır. 


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr.Öğr.Üyesi Esma Aksoy Khurami
Anabilim Dalı Başkanı
Doç.Dr. Ömür Kaygısız
Tarihçe
Şehir ve Bölge Planlama yüksek lisans programı ....-.... eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı
Kabul Koşulları
1. Şehir ve bölge planlama lisans derecesine veya mühendislik fakültesi bölümleri, mimarlık, arkeoloji, sanat tarihi, iktisat, kamu yönetimi, sosyoloji, psikoloji, felsefe, peyzaj mimarlığı, coğrafya, istatistik, işletme, hukuk, turizm lisans derecesine sahip olmak.
2. YDS veya YÖKDİL’den en az 65 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından en az 65 puan almak veya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dil Sınavından 65 puan almış olmak,
3. ALES Sayısal puan trüründen en az 55 puan almak,
4. Lisansını İngilizce eğitim veren bir üniversitede yapmış olanlar İngilizce dil sınavından muaf olacaktır.
5. Kabul öncesi yapılacak olan mülakattan ve yazılı bilim sınavından yeterli puan almak,
6. Lisans mezuniyet not ortalamasının 4 tam not üzerinden en az 2.00 olması,
7. 2 referans mektubu sunması,
8. Niyet mektubu sunması,
9. Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinden mezun olanların dışında, kabul edilen diğer adaylar 2 yarı yıl süren bir bilimsel hazırlık eğitimi almak zorundadır. Yüksek lisans bilimsel hazırlık aşaması toplam 2 dönem ve 12 krediden oluşur.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans mezuniyet koşullarını başarıyla yerine getirenler YÖKDİL/YDS ve ALES sınavlarından gerekli puanları almaları halinde bir doktora programına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek Lisans diploması alabilmek için önce programda yer alan asgari 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamladıktan sonra Yüksek Lisans tezini tamamlamış olmak gerekmektedir. Tezin başarılı bulunması halinde mezuniyet koşulları yerine getirilmiş olur.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız, aldıkları kapsamlı ve çok yönlü eğitim sayesinde kamu ve özel sektörde çeşitli pozisyonlarda çalışma imkanına sahiptirler. Memur veya sözleşmeli olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere pek çok merkezi yönetim kurumunda yüksek şehir plancısı ve uzman olarak istihdam imkanına sahiptir. Ayrıca planlama çalışmalarının aktif olarak yürütüldüğü belediyelerde (yerel yönetim) ve özel planlama bürolarında çalışabilir. Gayrimenkul değerleme firmaları ve akademik hayatına devam etmek isteyen mezunlarımız için de üniversiteler başlıca istihdam olanaklarıdır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak Ders Öğretim Planında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.



https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=3771