Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Doktora - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 6
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Mehmet YENİOCAK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Erkan AVCI
Tarihçe
Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Doktora Programı 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında faaliyet vermeye başlamıştır ve halen devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Alanında Doktora Derecesi
Kabul Koşulları
Başvurular, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği doğrultusunda değerlendirilir ve ilan edilen kontenjanlar dikkate alınarak başarılı adaylar belirlenir.

a. Başvuracak adayların lisans ve/veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları, lisans derecesiyle doktoraya başvuracakların en az dört yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olmaları gerekir. Farklı alanda lisans ve yüksek lisans öğrenimi gören adaylara anabilim dallarınca bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.
b. Yüksek lisans derecesine sahip olan adaylardan son üç yıl içinde ALES’ ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 puan alanlar ile lisans diplomasıyla başvuran adaylardan son üç yıl içinde ALES’ ten en az 70 puan alanlar başvurabilir.
c. Lisans diploması ile doktora programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalaması 3.00/4.00 ‘dir. 100’lük sistemdeki notların 4’lük sistemdeki karşılıkları Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan tabloya göre yapılır.
d. Doktora programına müracaat edecek adayların ÜDS veya KPDS’den 55 ve üzeri puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için anadilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS veya KPDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmaları gerekir.
e. Doktora programlarına, lisans ve/veya yüksek lisans mezuniyet ortalaması, ALES ve mülakat sınavı sonuçları ile yabancı dilden aldıkları puanlar değerlendirilerek öğrenci kabul edilir. b. Adayların başarı durumu genel başarı notu ile belirlenir. Genel başarı notu; ALES sonucunun %50’si, yüksek lisans veya lisans mezuniyet ortalamasının %20’si, yabancı dil puanının %10’u ve mülakatta alınan tam notun %20’si alınarak bunların toplamı ile hesaplanır. Adayların başarılı sayılabilmesi için, hesaplanan genel başarı notunun 100 üzerinden 60 puan olması gerekir. Ayrıca mülakat baraj notu 100 üzerinden en az 50 olup, daha aşağı not alan adaylar başarısız olarak değerlendirilir. Enstitü Yönetim Kurulu, adayları başarı puanlarına göre sıralayarak, daha önce ilan edilen kontenjanlar kadar asil ve yarısı kadar yedek adayı belirleyerek ilan eder. Aynı puana sahip adaylardan ALES başarı puanı yüksek olan, eşitlik devam ettiği takdirde de mülakat notu yüksek olan aday tercih edilir.
f. Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından alınan yüksek lisans diplomalarının denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan adaylar da doktora programına başvurabilir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezuniyet Koşulları
Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en az yedi ders, (42 AKTS) uzmanlık alan dersi, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Programın minimum mezuniyet kredisi toplamı yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için 180 AKTS dir. Lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler için toplam 84 AKTS den az olmamak koşuluyla on dört ders, uzmanlık alan dersi, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Programın minimum mezuniyet kredisi toplamı lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için 240 AKTS dir.
Mezun İstihdam Olanakları
Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Doktora Programını başarı ile tamamlayan mezunlarımız, alanı ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olan sektörlerde ve akademik olarak kariyerlerine devam etme imkanına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu program kapsamında alınan derslerin başarı ölçümü, ilgili dersin değerlendirme yöntemine bağlı olarak, ara sınav (vize), final sınavı, ders kapsamında yapılan uygulamalar, ödevler, projeler, sunumlar ve tez çalışması değerlendirilerek yapılmaktadır.



https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=3228