Moleküler Biyoloji ve Genetik Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Reşat ÜNAL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç.Dr. Mehmet VAROL
Tarihçe
Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı öğrenci alımına 2015-2016 Öğretim Yılı Bahar yarıyılında başlamıştır.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Moleküler Biyoloji ve Genetik Dalında yüksek lisans derecesine sahip olunur.
Kabul Koşulları
Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans programına başvuru yapacak öğrencilerin; Üniversitelerin, Fen Fakültelerinin Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji, Kimya, Fizik bölümleri, Ziraat Fakültelerinin Bitki Koruma, Tarımsal Biyoteknoloji bölümleri, Mühendislik Fakültelerinin Biyomühendislik ve Genetik Bölümleri ile Veterinerlik Fakültesi, Tıp Fakültesi mezunu olmaları gerekmektedir. ALES ve YDS puan koşulları için Fen Bilimleri Enstitüsü kararları geçerlidir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ilan edilen düzeyde ALES ve Yabancı Dil bilgisine (TOEFL-IELTS-YDS, vb sınavlarla belgelemek koşulu ile) sahip olmaları koşuluyla doktora eğitim-öğrenim programlarına kaydolabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Yüksek lisans programı öğrencileri, öğrenimleri boyunca toplamda minumum 120 AKTS kredi almak koşuluyla, en az yedi adet seçmeli dersi, Seminer ve Tez Çalışması derslerini başarmak zorundadır. İlgili şartları yerine getiren öğrencilere Moleküler Biyoloji ve Genetik dalında Yüksek Lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar kamuda; araştırma ve eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmek üzere üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretim elemanı ya da uzman olarak, Araştırma Enstitüleri, Arge laboratuvarları, Genetik Tanı Merkezleri, Hastahane laboratuvarları, Uzay Araştırma Laboratuarları, Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüleri, Türk Standartları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Gümrük Kontrol Merkezleri, Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarlarında çalışabilirler. Mezunlar; özel sektörde ilaç, medikal ve biyoteknoloji firmaları, tıbbi laboratuarlar ve gıda kontrol laboratuarlarında çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler derslere, pratik uygulama ve laboratuvar çalışmalarına katılmak zorundadır ve sorumlu kişiler tarafından bu derslere ve uygulamalara katılımları denetlenir. Tüm zorunlu dersler ve seçmeli dersler için laboratuvar uygulamalarına ilişkin sınavlara ek olarak her yarıyılda bir dönem içi yazılı vize sınavı vardır. Öğrenciler aynı zamanda final sınavına da girmek zorundadır. Final sınavları bölüm tarafından önceden duyurulan uygun yer ve saatlerde yapılmaktadır. Fakülte Kurulu'nun makul gördüğü nedenlerden dolayı giremedikleri sınavlar için öğrenciler mazeret sınavlarına alınırlar. Öğrenci ölçme ve değerlendirme yöntemleri vize sınavları, laboratuvardaki performansı ve raporları ile final sınavı sonuçlarına göre her ders için ayrı önerilen şekildedir. Final sınavı notu 100 üzerinden en az 70 puan olmalıdır. Öğrenci başarı notu dönem içi notunun % 40'ı ile final sınav notunun % 60'ının toplamıdır.



https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2512