Çevre Bilimleri Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi ALES
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Ahmet BALCI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof.Dr. Ahmet BALCI
Tarihçe
Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak kurulan Çevre Bilimleri ABD 2002-2003 akademik yılından bu yana teknik ve teknik olmayan bölümlerden (mühendislik, bilgisayar, sosyoloji, peyzaj, yönetim, eğitim, arkeoloji, ziraat, ekonomi vb alanlardan ) yüksek lisans öğrencisi kabul etmektedir.
Kazanılan Derece
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında ÇEVRE BİLİMLERİ Dalında yüksek lisans derecesine (çevre bilim uzmanı) sahip olunur.
Kabul Koşulları
Lisans diploması (en az 2.5 not ortalamasına sahip olma) ile ve Fen bilimleri için sayısal puan türünde en az 65 ALES puanına (65) sahip olması ve ingilizce ÜDS (veya eşdeğer bir sınavda) en az 40 puan şartı aranır.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan adaylar, gerekli koşulları sağlamaları halinde bu alandaki ve yakın alanlardaki doktora programlarına devam edebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
çevre Bilimleri Yüksek lisans programı öğrencileri, öğrenimleri boyunca toplam 21 kredi (90 AKTS) almak koşuluyla en az yedi dersi, bir semineri (bölüm başkanlığınca organize edilecek seminer gününde) ve tez çalışmalarını başarmak zorundadır. İlgili şartları yerine getiren öğrencilere ÇEVRE BİLİMLERİ dalında Yüksek Lisans diploması verilir. Seçmeli Dersler çevre ABD dan alınabileceği gibi üniversitedeki diğer bölümlerden de alınabilmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız alanlarında uzmanlık gerektiren işleri (Çevre Görevlisi, iş güvenliği uzmanı, çevresel risk değerlendirme uzmanlığı) bulma imkanına sahiplerdir.

Çevre Bilimleri Yüksek Lisansı Programı mezunları akademik hayata devam edebilecekleri gibi; Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı vb Bakanlıkların kendilerinde olduğu kadar onların ülkemiz genelindeki yaygın hizmet ağında (Hıfzıssıhha Kuruluşları, Sağlık Ocakları, Çevre İzleme İstasyonları, Bölgesel Çevre Denetim Merkezleri vb) görev alabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler derslere, 14 hafta boyunca katılmak zorundadır. Tüm zorunlu dersler ve seçmeli dersler için her yarıyılda bir dönem içi yazılı vize sınavı vardır. Öğrenciler aynı zamanda final sınavına da girmek zorundadır. Final sınavları Enstitü tarafından önceden duyurulan uygun yer ve saatlerde yapılmaktadır. Enstitü Yönetim Kurulunun makul gördüğü nedenlerden dolayı giremedikleri sınavlar için öğrenciler mazeret sınavlarına alınırlar. Öğrenci ölçme ve değerlendirme yöntemleri vize sınavları ile final sınavı sonuçlarına göre her ders için ayrı önerilen şekildedir. Final sınavı notu 100 üzerinden en az 70 puan olmalıdır. Alınacak olan ders sayısı en az 7 (yedi) olup bunun 3 tanesi zorunlu 4 tanesi ise seçmelidir, ayrıca öğrenciler seminer ve tez çalışmasını da almak zorundadır. Seminerler ABD tarafından tertip edilecek günde verilir.



https://obs.mu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=207